Debat om ældres kørekort: Selvbestemmelse versus sikkerhed

17 april, 2024 | 15:00
- Af Victoria Strøbæk
Reglerne om kørekortfornyelse hos ældre skaber fortsat debat efter ændringer i 2017.
Info:

De seneste år har ændringer i reglerne for kørekortfornyelse hos ældre bilister skabt en stadig intensiveret debat. Diskussionen drejer sig om balancen mellem ældres ret til selvbestemmelse og nødvendigheden af at sikre trafiksikkerheden.

Tidligere var det obligatorisk for personer over 75 år at gennemgå regelmæssige lægetjek som en del af kørekortfornyelsesprocessen. Disse undersøgelser havde til formål at vurdere ældres helbred og deres evne til at køre sikkert. Men med de nye regler, der blev indført i 2017, blev denne praksis afskaffet.

Nu er beslutningen om at fortsætte med at køre primært op til den enkelte. Kørekortet forlænges som udgangspunkt med 15 år, uanset alder, og kravet om regelmæssige lægeundersøgelser for ældre førerkortindehavere blev fjernet. Læger opfordres nu til at være opmærksomme på ældres køreevner og løbende vurdere deres evne til at færdes sikkert på vejene.

Denne ændring har skabt bekymring og diskussion blandt både læger og pårørende. Mens nogle ser det som en styrkelse af ældres ret til selvbestemmelse og mobilitet, har andre frygt for trafiksikkerheden og risikoen for ulykker.

Faktaboks:

  • Før 2017 var det obligatorisk for personer over 75 år at gennemgå regelmæssige lægetjek som en del af kørekortfornyelsesprocessen.
  • De nye regler fra 2017 fjernede kravet om regelmæssige lægeundersøgelser for ældre førerkortindehavere.
  • Diskussionen berører spørgsmål om ældres selvbestemmelse kontra trafiksikkerhed.
  • Nogle ser ændringen som en styrkelse af ældres rettigheder, mens andre bekymrer sig om trafiksikkerheden.
DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: rebildidag.dk
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt